АВТОМАТИЗИРАНИ ПОЛИВНИ СИСТЕМИ 

Проектиране

Начало   Елементи   Цени   Контакти  Инструкции

 

 

Изборът на подходящ момент за монтиране на системата е важна стъпка в изграждането на зелените площи, но не винаги зависи само от нас. Естествено, най-добре е напояването да се монтира преди да се засее тревата, но след като вече са засадени дървета и храсти или поне има точен проект за тяхното местоположение. За да се проектира и изгради добре една система, теренът трябва да има вертикални и хоризонтални граници – да е зададено нивото, на което ще се сади тревата ( вертикално) и да са определени границите – пътеки, алеи, огради жив плет, храсти и дървета. Това разбира се, е иделният случай, много по често се налага да се работи в друга ситуация – всичко отдавна е засадено и си расте. Тогава имаме ясни вертикални и хоризонтални граници, но трябва да запазим тревния чим при изкопаването на каналите. За целта чимът се изрязва на ивици с ширината на една лопата, и се обръща със зелената част надолу. Ако времето е горещо, периодично поливаме чима с вода. След като положим тръбите и пръскачките, зариваме каналите и връщаме чима на мястото му, като го причукваме и валираме. През следващата седмица тези места се поливат редовно и тревата се възстановява.

         Избор на водоизточник. Водата от водопровода е най-лесният и бърз вариант, но и най- скъпият, при експлоатацията на системата. ( за клиентите на Софийска вода – 2,35 лв за кубик и тенденцията е да нараства). Ако имате кладенец в двора, това е по- добро решение – ще плащате за ток 10, 15 пъти по-малко, отколкото за вода от водопровода. Ако нямате кладенец, си заслужава да помислите да изкопаете такъв или да извъртите сонда. Проучете състоянието на подземните води във вашия район. Разпитайте съседи, в общината, обърнете се към фирми, които се занимават с тази дейност – много е въможно близо до вашето място да са копали кладенец или сондаж. Друга алтернатива е събирането на дъждовната вода. Това е много добър вариант, особено ако имате голяма покрита площ, от която да събирате дъждовната вода и не много голяма зелена площ, която да поливате. Ще са необходими големи резервоари, но на пазара има голямо разнообразие, включително и ценово. Може да се каже, че най-доброто решение е събирането на вода от няколко източника в голям резервоар - дъждовна, от кладенец, от сондаж, и от там с подходяща помпа подаване на водата към напоителната система. Но всяко решение има своята цена и тя неминуемо е фактор за неговият избор

         Независимо какъв е източникът на вода, той има две характеристики – дебит и налягане. Те трябва да отговарят на необходимите дебит и налягане на напоителната система.

При проектирането започваме със скица на терена. На нея се разполагат пръскачките така, че да покрият поливната площ. Трябва да се отчетат няколко фактора при разполагането на пръскачките, както и при групирането им в отделни зони. Това е засенчването, или "ослънчаването" на конкретното място от градината, наклона на терена , типа на почвата - дали е по-пропусклива и лека и няма да задържа вода, или е тежка, глинеста и трудно ще попива. Тези фактори обособяват отделни зони от градината и ако ги обособим в отделни зони от напоителната система, това ще ни позволи след това прецизно да регулираме поливането - да избегнем наводнения някъде, и засушаване другаде.