Начало   Проектиране   Цени  Контакти  Инструкции

 

 

         Пръскачки Известни са  още като разпръсквачи или хидранти. Та пръскачките могат да се разделят на два вида – секторни и ротационни и съществуват много модели и от двата вида с различни дюзи и възможности. Характеристиките им могат да се намерят в каталози, които производителите издават всяка година. Там има данни за радиусите , които покриват пръскачките с дадена дюза при конкретен дебит и налягане.

 

  При ротационните пръскачки главата изхвърля една струя, която се върти в рамките на зададения ъгъл, и покрива по дължината на радиуса си.

 

  При секторните пръскачки има голям набор от дюзи и те определят формата и големината на сектора, който се покрива. В последните години се появиха нов вид дюзи за секторните пръскачки – МП ротатори и ЕКО ротатори, които са по икономични и ефективни ( но и по-скъпи). Те разпръскват няколко струи, които се въртят и при това увеличават и намаляват радиусите си, докато обикновената секторна дюза разпръсква еднакви струи в зададената посока – ъгълът също може да се регулира.

         След като се разположат пръскачките на скицата, те се разпределят на сектори (зони), към които се подава вода от електромагнитни клапани, те пък се управляват от програматор, който ги включва за определено време в зададен час. След като вече сме определили зоните според необходимостта на мястото от вода, трябва да отчетем и фактора дебит на подаваната вода - колко броя и какви пръскачки могат да се съберат в една зона

         Помпи.

         Когато за подаване на водата се използва помпа, най често се изгражда хидрофорна система – към помпата се монтира пресостат (флуидконтрол), който поддържа постоянно налягане между помпата и клапаните. Когато се отвори клапан и налягането падне, пресостатът включва помпата.

         На нашия пазар се предлагат много и различни помпи. Има производство на българските помпи “Вида”, които са добре познати от миналото надежни помпи. Но явно трудно пробиват на  пазара, залят от китайски продукти. Аз предлагам и монтирам най- вече италиански помпи – потопяеми  “ZDS” , наземни  “Speroni”, тъй като отговарят на характеристиките на напоителните системи и са достатъчно надежни спрямо цената си. Надежни са и Grundfos – марката е лидер в производсвото на помпи, и когато има по- специфични изисквания, там могат да се намерят добри решения. Помпи има за всякакви нужди, въпросът е в конкретния случай да се подбере правилната помпа за конкретната система.

         Хидрофорната ситема захранваща напояването, има това предимство, че позволява да се изведат допълнителни кранове за използване на водата за други битови нужди. Ако обаче човек не държи на такива неща и иска да минимизира разходите по напоителната система, има и друго решение. Всички програматори (които не са на батерии) имат изводи за управление на помпа или централен клапан. Аз използвам контактор на 24V AC и той подава ток на помпата. Някои модели програматори дават възможност за настройка на времето на включване на помпата преди започване на поливането. Например 10 или 20 секунди преди отварянето на първия клапан, за да се качи налягането в системата. Така могат да се спестят малко пари и да се избегнат нежелани включвания на помпата при течове, което  може да се случи при хидрофора. От друга страна хидрофора има надежна защита против работа "на сухо", както и редица допълнителни екстри.